Hotel si Restaurant Vila Flora Mediaş

Medias

Asezare geografica

Centrul vechi al orasului este locul de intersectie a meridianului de 24 grade 21'8'' longitudine estica cu paralela de 46 grade 10'7'' latitudine nordica.

Mediasul, aflat in judetul Sibiu, este practic cel mai apropiat oras de centrul tarii. Pana in capitala tarii medieseanul are de mers 333 km, iar pana la Marea Neagra doar 500 km. Fata de granitele tarii Mediasul este situat la distante cuprinse intre 350 km la vest si 500 la sud-est.

Asezarea geografica a localitatii este pe raul Tarnava Mare, la altitudinea medie de 320,5 m si la 56 Km nord-vest de Sibiu. Aici se intersecteaza drumurile nationale DN 14 - Sibiu - Sighisoara cu D.N. 14A - Tarnaveni - Medias si drumul judetean D.J. 141 - Medias - Agnita.


Relieful


Mediasul este o asezare urbana de podis, cu o asezare ideala, pentru ca, chiar de la inceput s-a ales locul potrivit, s-a respectat configuratia locului si morfologia reliefului. Altitudinea medie a Mediasului este de 320 m. La intrarea Tarnavei in zona orasului altitudinea este de 295,3 m, iar la iesirea acesteia altitudinea scade la 290 m. Cea mai inalta cota existenta pe suprafata Mediasului este de 555 m si ea reprezinta varful Dealului Wewern - situat in partea de nord-vest. Dealul Baznei (598 m) domina prin inaltime intreaga zona mijlocie a Tarnavei Mari.
La Medias domina relieful de culoar. Pe cele doua parti ale Tarnavei Mari, se inscriu o varietate de microforme adiacente. Tocmai datorita acestei varietati de relief, Mediasul are polaritatea sa proprie, ce-i confera o fizionomie aparte, surprinsa impunator printr-o simpla vizitare de la Hula situata in nordul localitatii. Recunoastem ca noi, mediesenii, dispunem de o varietate-n complexitate a formelor de relief, cu o caracteristica fundamentala a acestei complexitati - proportionalitatea - reflectata direct in valentele economice ale locului.


Clima


Caracteristicile elementelor climatice sunt determinate de catre un complex de factori, intre care se distinge pozitia Mediasului in cadrul regiunii de podis si in culoarul Tarnavei Mari. Astfel, la atributele specifice climei tarii noastre, continental - moderata de tranzitie, se adauga cele de podis si de culoar, din care deriva o serie de consecinte.
Orasul se inscrie in climatul continental moderat cu o temperatura medie multianuala a aerului de 8,6 grade C. Cifra este deosebit de semnificativa. Media termica multianuala de peste 8 grade C reprezinta pentru Medias, un bilant termic radiativ care favorizeaza cultivarea deopotriva a leguminoaselor, plantelor tehnice, cerealelor pentru boabe, vitei de vie, pomilor fructiferi, etc, in conditii climatice optime.
Temperaturile extreme care se inregistreaza in zona sunt obisnuite regiunilor deluroase din Romania (-17 ... -24 grade C, iarna) si (28 ... 32 grade C, vara).
Primul inghet se inregistreaza in jurul datei de 8 octombrie, iar ultimul in jurul datei de 21 aprilie. ingheturile timpurii de toamna si cele tarzii de primavara, apar cu un decalaj de 1-2 saptamani fata de datele medii. Durata medie a intervalului fara inghet este de aproximativ 170 de zile. Zilele cu temperaturi medii pozitive sunt numeroase, 300 - 310 zile si numai 30 - 45 zile pe an au valori sub 0 grade C (zile de iarna). Perioadele de prelungit calm atmosferic se inregistreaza in toate anotimpurile.
Vanturile au o manifestare neregulata in privinta directiei, intensitatii, duratei si frecventei. Circulatia generala dominanta, vestica si nord-vestica, este echilibrata de catre cea joasa, de culoar, estica si nord-estica, cu efecte benefice pentru evacuarea inspre aval a noxelor atmosferice.Castelul din Medias Biserica Comuna Mosna

Sf. Margareta